Metaalbewerking, van sieraad tot flatgebouw

Al sinds 3000 voor Christus doet de mensheid aan metaalbewerking. Dit was namelijk toen iemand het idee kreeg om tin en koper samen te smelten om brons te maken. Door dit vloeibare metaal in bepaalde vormen te gieten konden voor het eerst bronzen voorwerpen worden vervaardigd. De steentijd was officieel ten einde. Brons was echter niet smeedbaar, maar toen ijzer werd ontdekt wat verhit moest worden en op een aanbeeld moet worden bewerkt, ontwikkelden de metaalbewerkingstechnieken zich verder. Smederijen doken op en smeedijzer en -staal ontstond. Vooral tijdens de Industriële Revolutie nam de interesse in metalen toe. 

Wat is metaalbewerking?

Metaalbewerking valt onder de metaaltechniek sector en houdt in het bewerken van metalen op verschillende manieren, met verschillende technieken en metalen. Het is dus erg breed en je kan metaalbewerking nodig hebben voor horloges, voor bruggen, balustrades, kunstwerken en voor medisch staal. De meest bewerkte metalen zijn staal en aluminium. Metaalbewerking wordt meestal in twee processen verdeeld, namelijk de verspanende metaalbewerking en niet-verspanende metaalbewerking.

De metaalbewerkingstechnieken

Verspanende metaalbewerking zijn de technieken die de metalen in de juiste vorm brengen door er kleine deeltjes (spanen) van af te schaven. Dit wordt verspaning genoemd en voorbeelden hiervan zijn slijpen, frezen, zagen, boren en schaven. Niet-verspanende metaalbewerking zijn alle andere technieken zoals plaatbewerking (walsen, snijden), smeden en gieten, lassen en solderen.

Metaalbewerkingsbedrijven

Omdat er een groot aantal technieken zijn om metalen te bewerken en omdat ze in een groot aantal hoedanigheden gebruikt kunnen worden, kan het lastig zijn om de juiste metaalbewerker te vinden voor jouw doeleinde. De Gebr. Nijssen hebben al 65 jaar ervaring in de metaal- en kunststofbewerking en maken producten onder andere voor retail, standbouw, interieurbouw en reclame. Er is een grote werkplaats in Eindhoven waar particuliere zowel als openbare klanten terecht kunnen voor advies tot productie en montage.

Previous

Next