Meubels redden na waterschade

Waterschade in een huis en aan meubels kan bij iedereen voorkomen. Waterschade kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een lekkende waterleiding, een lekkage aan het dak  en ook overstromingen kunnen niet uitgesloten worden. Nederlanders staan wereldwijd bekend om hoe we het water in en om ons land onder controle houden. Echter rivieren kunnen stijgen en ook ze zeespiegel stijgt langzaam als gevolg van de opwarming van het klimaat. Het zou daarom zomaar kunnen dat overstromingen ook in het onder de zeespiegel gelegen Nederland steeds vaker voorkomen. In dat geval is het goed om te weten hoe men meubels kan redden nadat deze waterschade hebben opgelopen.

Kunnen meubels gered worden?

De eerste stap nadat meubels zijn blootgesteld aan waterschade is beoordelen of de meubels überhaupt gered kunnen worden. Vergeet ook niet dat vocht in de lucht niet alleen schadelijk is voor de meubels in huis. Zorg daarom eerst dat al het water in de woning wordt verwijderd om schimmelvorming en andere waterschade tegen te gaan. Vervolgens moeten de meubels die gered kunnen worden naar een droge locatie worden gebracht. Om dit te beoordelen moeten we afwegen of de renovatiekosten van een meubel niet meer zullen zijn dan de nieuwprijs. Wanneer een meubel een sentimentele waarde heeft dan speelt dit natuurlijk ook mee. Zo zullen we eerder geneigd zijn om een antiek erfstuk te redden dan een Ikea meubel. Meubels waarvan het hout is aangetast zullen moeilijk te redden zijn. Ook stoffering die door en door nat is geworden zal vervangen moeten worden. De kans is namelijk groot dat er bacteriën en schimmel in de stoffering zal ontstaan.

Eerste handelingen om meubels te redden

Wanneer je beoordeeld of een meubel gered kan worden na waterschade zet dan de meubels die niet meer te redden zijn apart om later een claim bij de verzekering in te dienen. De meubels die je wel kunt redden moeten eerst naar een ruimte gebracht worden waar deze kunnen drogen. Stoffering die teveel water op heeft genomen moet meteen verwijderd worden. Nadat dit is gedaan moeten de meubels eerst compleet drogen voordat je aan het renovatieproces kan beginnen. Vocht kan schimmelvorming en rot bevorderen in hout. Wrijf dus als het overtollige water van de meubels.

Meubel renoveren en stofferen

Nadat de meubels compleet droog zijn maak je deze schoon om de situatie beter te kunnen beoordelen. Witte vlekken op de meubels kunnen worden schoongemaakt met terpentine of ammoniak. Wrijf vooral het hout van de meubels meteen meer droog na het schoonmaken. Wanneer het hout licht is aangetast of kleuren van de stoffering zijn uitgelopen op het hout dan kan dit opnieuw geschilderd worden. Hiervoor schuur je het hout op en brengt een nieuwe verflaag aan. Het opnieuw stofferen van een meubel laat je het beste aan een professional over. Met deze maatregelen hoeven meubels niet verloren te gaan na waterschade. De eerste acties zijn het belangrijkste om meubels alsnog te redden.

Previous

Next