Spouwmuurisolatie, kleine kosten maar een groot verschil

Van alle manieren om je huis te isoleren is spouwmuurisolatie verreweg de goedkoopste. Dit betekent echter niet dat je er een kleinere besparing mee maakt. De factoren die meespelen in de kostprijs zijn het soort materiaal dat gebruikt wordt, het aantal arbeidsuren en BTW. Prijzen verschillen dus per aannemer, maar over het algemeen kan je voor de kosten van spouwmuurisolatie gemiddeld €15 per vierkante meter rekenen. Dit is inclusief de arbeidskosten, het materiaal en BTW. Vergelijk dit met binnen- en buitenmuur isolatie wat respectievelijk €100 en €130 per vierkante meter kost, en tel uit je winst.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een standaard muur bevat een buitenmuur en een binnenmuur en de spouw is de holte die zich tussen die twee muren bevindt. Op deze plek gaat vaak veel warmte verloren en door spouwmuurisolatie te nemen kan je deze warmte binnenshuis houden. Er worden een aantal gaten in je muur geboord en via die gaten wordt het isolatie materiaal de spouw in gespoten waardoor deze compleet wordt opgevuld. Deze stof is vaak gemaakt van piepschuim, steen- of glaswol.

Waarom is spouwmuurisolatie zo goedkoop?

De reden waarom deze manier van isoleren zo weinig kost is omdat het een kleine ingreep is die snel gedaan kan worden. De arbeidskosten zijn daardoor lager dan bij de andere manieren van isoleren. Je hebt dus ook minimale kans op schade wat betekent dat de extra kosten vaak nihil zijn. Het isolatiemateriaal zelf is ook niet prijzig.

Waarom spouwmuurisolatie?

Behalve dat het goedkoop is en niet arbeidsintensief, kan je met spouwmuurisolatie snel je investering terugverdienen. Deze manier van isoleren is namelijk erg effectief. Op een gemiddelde woning kan je verwachten €500 per jaar te besparen op je energierekening. Dat betekent dat je de uitgaven binnen 4 jaar terug hebt verdiend. En je kan mogelijk nog meer geld besparen door bij de gemeente na te gaan of je in aanmerking komt voor subsidie. Dan betaal je over de arbeidskosten geen 21 procent BTW, maar 6 procent. Door spouwmuurisolatie toe te passen op je muren heb je dus eigenlijk alleen maar winst.

Previous

Next